5 pārtikas produkti, ar kuru palīdzību samazināt glikozes līmeni asinīs

Prediabēts ir solis ceļā uz cukura diabētu. Prediabēts ir stāvoklis, kad asinīs ir paaugstināts glikozes līmenis, bet tas nav pietiekami augsts, lai atbilstu cukura diabēta kritērijiem. Tas ir raksturīgs vielmaiņas traucējumu kompleksam – tā sauktajam metaboliskajam sindromam, un to bieži papildina liekā svara uzkrāšanās vidukļa zonā, holesterīna un asinsspiediena paaugstināšanās asinīs .
Šo traucējumu attīstības pamatā ir rezistence pret insulīnu – stāvoklis, kad ķermeņa audos rodas rezistence pret aizkuņģa dziedzera radīto insulīnu. Tomēr, pēc ekspertu domām, šis stāvoklis ir atgriezenisks, jo tā galvenie riska faktori ir mazkustīgs dzīvesveids un liekā tauku uzņemšana. Dzīvesveida izmaiņas, galvenokārt fiziskās aktivitātes un veselīga uztura principu ievērošana, var labvēlīgi ietekmēt ogļhidrātu un tauku metabolismu, un ilgtermiņā palīdzēt samazināt glikozes un “sliktā” holesterīna līmeni asinīs. Turklāt ir vairāki pārtikas produkti, kas var palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs.
Ūdens
Bez šaubām, tas ir ūdens, kas jums jādzer, ja esat izslāpis. Atšķirībā no kaitīgiem, gāzētiem cukura saldinātiem dzērieniem un pārmērīgi saldinātām augļu sulām, šis dabīgais dzēriens novērš dehidrāciju un palīdz nierēm izvadīt lieko cukuru ar urīnu. Ir klīniski pierādīts, ka nepietiekama ūdens uzņemšana palielina hiperglikēmijas (stāvoklis, kas saistīts ar glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs) attīstības risku.
Šķiedrvielas
Šķīstošās un nešķīstošās uztura šķiedras ir īsta superbarība. Viņiem ir iespēja saistīt un noņemt no organisma lieko “slikto” holesterīnu, uzlabot zarnu darbību un veicināt svara zudumu. Tie arī palēnina ogļhidrātu un cukura absorbciju, tādējādi labvēlīgi ietekmējot glikozes līmeni asinīs un novēršot 2. tipa diabēta attīstību. Šajā ziņā īpaši efektīva ir šķīstošā šķiedra, kas ir auzu, pākšaugu, citrusaugļu un ābolu produktos.
Zivs
Zivis kā pārtikas produkts tieši neietekmē cukura līmeni asinīs. Bet tas ir lielisks, augstas kvalitātes olbaltumvielu avots, kas var palīdzēt samazināt ogļhidrātu patēriņu. Turklāt jūras zivju taukainās šķirnes satur lielu daudzumu nepiesātinātu taukskābju, kurām ir pierādīta spēja samazināt “sliktā” holesterīna līmeni, kas bieži iet roku rokā ar hiperglikēmiju.
Lapu zaļumi
Lapu zaļumi iegūst arvien lielāku popularitāti. Šajos pārtikas produktos ar zemu glikēmisko indeksu papildus šķiedrvielām ir daudz antioksidantu un magnija. Šīs vielas palīdz pazemināt cukura līmeni asinīs. Piemēram, tika konstatēts, ka magnija uzņemšanas trūkums ietekmē insulīna rezistences attīstību un palielina 2. tipa diabēta attīstības risku.
Mellenes
Mellenēs un citās spilgtas krāsas ogās un augļos, piemēram, kazenēs, ābolos, apelsīnos, ir daudz antocianīnu. Šīm vielām piemīt īpašība bloķēt noteiktus gremošanas enzīmus un palēnināt ogļhidrātu uzsūkšanos, kā arī novērst pēkšņu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs pēc cieti saturošu pārtikas produktu (piemēram, kartupeļu vai maizes) uzņemšanas.