Bezglutēna diētas pēdējos gados ir kļuvušas populāras un tās aktīvi popularizē uztura speciālisti. Daudzi uztura speciālisti gan vienlaikus uzskata, ka bezglutēna diēta ir tikai tendence, kas drīz pāries. Lai uzzinātu, vai šāda bezglutēna diēta jūsu veselībai ir nepieciešama ir glutēnu saturošu pārtikas produktu izslēgšana uz vienu mēnesi vai ilgāku laiku.
- Kas ir glutēns?
Glutēns ir olbaltumviela, kas atrodama miežos, kviešos, auzās un rudzos vai to krustotajās graudaugu šķirnēs. Tas sastāv no divu veidu proteīniem: gliadīna un glutenīna .Glutēns tiek dēvēts arī par lipekli, jo tas grauda struktūrā kalpo kā līmviela, savukārt, raudzējot graudaugu miltus, piedod mīklai tai raksturīgo apjomu un staipīgo konsistenci.
- Glutēna nepanesamība
Glutēna nepanesamību organismā sauc par celiakiju. Šī ir autoimūna slimība, kurā organisms nespēj asimilēt glutēnu: tiek traucēta tievo zarnu sieniņu integritāte, kā rezultātā rodas problēmas ar vitamīnu un minerālvielu asimilāciju. Šī slimība skar aptuveni 1% pasaules iedzīvotāju. Tāpat kā daudzu citu autoimūnu slimību gadījumā, precīzs celiakijas cēlonis joprojām nav skaidrs, taču ir statistiski pierādījumi par ģenētisku noslieci. Ārsti pēta zāles, lai kontrolētu celiakiju, taču diēta ar bez glutēna saturošiem produktiem joprojām ir visefektīvākais veids, kā apkarot šo slimību.
- Produkti, kas satur glutēnu
Glutēns ir atrodams daudzos svaigos un pārstrādātos pārtikas produktos.
- Pamatprodukti, kuri satur glutēnu:
- mieži,
- kvieši,
Kā arī visi šo labības augu atvasinājumi – spelta, tritikāle utt.
- Jebkuri produkti/izstrādājumi, kuru ražošanā izmantoti mieži, kvieši, rudzi. Piemēram:
- milti vai miltu maisījumi (tai skaitā pankūku, vafeļu, kūku, maizes utt. miksi, kama milti),
- pasta (makaroni),
- Alus, kvass utt.
3.Visi produkti, kuri satur vai iespējams var saturēt glutēnu
- cīsiņi un desas,
- žāvējumi ar E piedevām,
- jebkuri gaļas un zivju pusfabrikāti,
- gatavās zupas vai zupu bāzes (sastāvā var būt biezinātāji/cietes no miltiem),
- piena produkti ar piedevām: jogurti, biezpiena sieriņi,
- salātu mērces, marinādes, ketčupi, majonēzes (sastāvā var būt biezinātāji/cietes no miltiem),
- konfektes – arī želeju un lakricas konfektes (sastāvā var būt vafeles, biezinātāji no kviešiem),
- destilēti alkoholi ar garšām, piem., rumi, liķieri, viskiji, kam garšas uzlabošanai pievienota karameļu piegarša (tīrs, destilēts alkohols, kaut arī gatavots uz glutēnu saturošu graudu bāzes, ir drošs, jo destilācijas procesā glutēns tiek likvidēts, tomēr garšas ir tās, kurās bieži slēpjas glutēns).
Tā kā glutēnu pārtikas pārstrādē bieži izmanto kā biezinātāju vai stabilizatoru, to var atrast visdažādākajos gatavos ēdienos. Ražotāji to norāda uz iepakojuma, tāpēc pirms pirkšanas izlasiet sastāvu. Turklāt daudz kas ir atkarīgs no produktu ražošanas un transportēšanas. Piemēram, tīras auzas nesatur glutēnu, bet tās bieži apstrādā tajās pašās mašīnās kur kviešus. Tajā pašā laikā graudaugos var parādīties nenozīmīgs glutēna daudzums.
Nedrīkst aizmirst, ka graudaugi ir galvenais A un B vitamīnu avots. Tie arī nodrošina organismu ar aminoskābēm, dzelzi, kalciju, fosforu. Glutēns uzlabo gremošanu, pateicoties spējai saistīt minerālvielas un barības vielas.
Produkti bez glutēna
Pārtika bez glutēna ietver dažu pārtikas produktu izslēgšanu, kas uzskaitīti iepriekš. Bezglutēna diētas galvenās sastāvdaļas.
- rīsi,
- prosa,
- amarants,
- kvinoja,
- spelta,
- griķi
- pākšaugi,
- kukurūza
- kartupeļi,
- rieksti,
- gaļa un zivis,
- piens un sieri.
Tā kā kviešu milti satur glutēnu, jūs varat gatavot ceptus ēdienus, aizstājot tos ar līdzīgiem produktiem: rīsiem, kukurūzu, prosu, aunazirņus un griķu miltiem.Variāciju ēdieniem ir ļoti daudz. Jāņem vērā, ka ievērojot šādu diētu, organisms var nesaņemt pietiekami daudz šķiedrvielu, tāpēc ir svarīgi uzturā iekļaut veselus graudus un dārzeņus. Ārsts palīdzēs jums izveidot individuālu ēdienkarti, ņemot vērā iespējamo dzelzs, kalcija, folijskābes un vitamīnu trūkumu.
Pirms produktu lietošanas, jāpārliecinās, ka produkti nesatur kviešus, miežus, rudzus un tie ir bez glutēna – gluten-free, GF un apzīmēts ar starptautisku bezglutēna zīmi- pārsvītrotu vārpu
Mīti un patiesības par glutēnu
- Celiakija ir ģenētiska slimība: tā ir taisnība.
Cilvēkiem ar celiakiju ir viens vai abi divi specifiski gēni: HLA DQ2 un DQ8. Bet pat, ja jums ir vismaz viens no šiem gēniem, tāpat kā 40% cilvēku, tas nenozīmē, ka jums attīstīsies celiakija.
- Glutēns ir kaitīgs tikai celiakijas slimniekiem: mīts.
Glutēna jutība nav celiakija, bet bieži tā tas izpaužas. Tas izpaužas kā simptomātiskas zarnu un galvassāpes, vēdera uzpūšanās, hronisks nogurums, ekzēma un depresīvi garīgi traucējumi. Saskaņā ar rakstu, kas publicēts 2017. gada oktobrī World Gastroenterology Journal, līdz 6% ASV iedzīvotāju cieš no šiem simptomiem, lietojot glutēnu saturošus pārtikas produktus.
- Visi pārtikas produkti ar glutēnu ir slikti: mīts.
Papildus iepriekš aprakstītajam, jāmin, kašis proteīns nerada būtisku kaitējumu veselībai, un ar to bagāti pārtikas produkti var kļūt par pamatu veselīgam un veselīgam uzturam,ja jūsu veselības stāvoklis to atļauj.Veseli graudi, kas satur glutēnu, piemēram, mieži un rudzi, nodrošina ķermeni ar veselīgām šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām. Starp citu, auzu pārslas oficiāli nesatur glutēnu, taču tās tiek audzētas blakus citiem graudiem, tāpēc pastāv iespēja, ka tajā būs olbaltumvielas.
- Pārtika bez glutēna veicina svara zudumu: patiesība
Patiešām, glutēna izslēgšana nozīmē arī daudzu neveselīgu ātrās ēdināšanas produktu nelietošanu uzturā: pusfabrikātu, cīsiņu, hamburgeru un ātro uzkodu nelietošanu ikdienā. Glutēns ir atrodams daudzos desertos un veikalā nopērkamos graudaugos. Rūpīgi izvērtēts uzturs ikdienā noved pie pārmērīgi augstas kaloriju pārtikas patēriņa samazināšanās, kas noved pie svara samazināšanās.
- Diēta bez glutēna var veicināt svara pieaugumu: patiesība
Strīdus ar iepriekšējo punktu izraisa glutēna produktu aizstāšanas iespējas. Ja cilvēks izvēlas izslēgt bezglutēna maizi, spageti un cepumus, bet aizstāt tos ar pārstrādātiem bezglutēna pārtikas produktiem (ātri pagatavojamiem graudaugiem, ceptiem izstrādājumiem ar pievienotu cieti), tad uztura kaloriju saturs var palielināties. Turklāt pārtikas produkti bez glutēna var saturēt mazāk šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu. Lai nodrošinātu viskozitāti, ražotāji bieži pievieno vairāk cukura, tauku un kaitīgu ķimikāliju bezglutēna izstrādājumiem.
- Ēst bezglutēna pārtiku ir grūti: mīts
Jā, jums būs jāatsakās no vairākiem pazīstamiem produktiem. Bet tas ir iemesls eksperimentēt ar jaunām un aizmirstām nezināmu garšu kombinācijām. Griķi, pērļu mieži, mieži un kukurūza ir pazīstami arī ar savu veselīgo uztura sastāvu, taču tie nesatur arī glutēnu.