Kāpēc pazūd smarža un garša sirgstot ar Covid-19
Kāpēc pēc Covid bieži vien pazūd garša un smarža?
Fakts ir tāds, ka cilvēka ķermenī smaržas un garšas uztvere ir savstarpēji saistītas. Šeit svarīga ir tā sauktā retronazālā oža. Košļājot pārtiku, pārtikas molekulas nonāk ožas zonā. Tādējādi garšas uztvere kļūst gaišāka, apjomīgāka. Un mēs izbaudām savu ēdienu.
Ēšana ir viens no galvenajiem cilvēka baudas avotiem. Novērots, ka cilvēki, kuri zaudējuši ožas un garšas sajūtu, bieži vien ir nomākti, jo ēdiens un aromāti vairs neveicina endorfīnu veidošanos.
Garšas zuduma smagums korelē ar ožas analizatora bojājuma dziļumu.
Kā SARS-CoV-2 ietekmē smaržas analizatoru?
Anosmija (smaržas zudums) un parosmija (izmainīta smaržas uztvere) parasti ir raksturīgas iekaisuma un alerģiskas dabas ENT orgānu slimībām. Bet Covid-19 gadījumā patoloģijai ir dažas pazīmes:
- pēkšņs smaržas zudums;
- iespējama tūska un izdalījumi no deguna;
- garšas traucējumi vai zudums anosmijas fona apstākļos.
Šis stāvoklis ir radījis daudzas hipotēzes par patoloģisko procesu, kas izraisa anosmiju. Zinātnieki veikuši šādus pieņēmumus:
- koronavīruss bloķē impulsu pārnešanu no deguna ožas receptoriem uz smadzeņu garozu. Tā rezultātā smadzenes zaudē spēju atpazīt smaržas;
- COVID-19 uzbrūk šūnām, kas atbalsta un baro ožas receptorus. Šī iemesla dēļ tiek traucēta ožas šūnu funkcija.
Smaržas zuduma ilgums būs atkarīgs no tā, kur tika ietekmēts ožas analizators. Ja tiek ietekmēti ožas receptori, jutība pret smaržām atgriežas 1–1,5 mēnešu laikā. Ja savienojumi tiek pārtraukti smadzeņu garozas līmenī, analizatora atveseļošanās var ilgt līdz 1 gadam.
Ar pilnīgu smaržas zudumu labvēlīga ir parosmijas parādīšanās – nepatīkamas smaržas sajūta. Tas nozīmē, ka ožas analizators pakāpeniski atjaunojas.
Kā atgūt atgūt smaržu pēc COVID-19
Viena no nepatīkamākajām Covid komplikācijām ir smaržas un garšas zudums. Parasti tā atgriežas mēneša laikā. Taču ne vienmēr tas tā ir. Labā ziņa ir tā, ka šīs maņas, agrāk vai vēlāk, ir atgriezeniskas. Kā paātrināt smaržas un garšas atgūšanu? Šeit jūs atradīsiet īsu ceļvedi, kas palīdzēs atrisināt šo problēmu.
Anosmija jeb ožas zudums ir simptoms, kas raksturīgs jaunajai koronavīrusa infekcijai. Ožas zudums tiek novērots pacientiem 50% gadījumos.
Diezgan bieži anosmiju pavada vēl viena nepatīkama komplikācija – garšas zudums, jo šīs funkcijas organismā ir savstarpēji saistītas. Lai saprastu, kā jūs varat optimizēt blakus esošo maņu orgānu darbu, jums ir jāsaprot, kādi procesi notiek organismā vīrusa invāzijas laikā.
Kā atjaunot zaudēto ožu?
Efektīva ožas atjaunošana ir iespējama ar daudzpusīgu iedarbību uz visām ožas analizatora daļām. Izskatīsim divas metodes, kuru mērķis ir atrisināt šo problēmu.
Ožas treniņš, izmantojot aromātiskās eļļas
Ožas treniņš ir vērsts uz infekcijas iznīcināto savienojumu atjaunošanu starp ožas receptoriem un smadzeņu zonām, kas glabā smaržu atmiņu. Tas ir smieklīgi, bet mēs varam trenēt ožas analizatoru kā mūsu ķermeņa muskuļus.
Darat tā:
- izvēlieties 4 aromātiskās eļļas ar spilgtu, neaizmirstamu smaržu. Tas var būt mentols, jasmīns, rozmarīns, roze, citrons, krustnagliņa, kanēlis, kafija vai jebkura cita smarža;
- samērcējiet vates tamponu 1 ml smaržeļļas un ievieto nelielā burciņā;
- ieelpojiet katru no 4 smaržām pārmaiņus 20 sekundes;
- smaržu ieelpojiet mazās porcijā. Ožas receptori darbojas saskaņoti ar smaržošanu. Tādā veidā informācija par smaržu tiek dozēta un labāk fiksēta ožas analizatorā;
- ieelpojot atcerieties, kā viela smaržo. Tas palīdzēs izveidot pārrautu savienojumu ar smadzenēm un atrast vajadzīgo “failu” atmiņas krātuvēs;
- mainiet smaržu komplektu ik pēc 3 mēnešiem;
- trenējies regulāri – līdz ožas pilnīgai atjaunošanai – 15-20 minūtes, 2 reizes dienā.
Sensora analizētāja uzturības atbalsts
Izveseļošanās ir vērsta uz imūnsistēmas un neiroģenēzes funkciju atjaunošanu. Šeit svarīga ir organisma piesātināšana ar vitamīniem B un D. Šīs bioloģiski aktīvās vielas veicina nervu impulsu vadīšanas atjaunošanos, arī ožas analizatorā.
Cīņā ar koronavīrusu mūsu organisms izmanto cinka un selēna rezerves, kas nodrošina koordinētu imūnsistēmas darbību. Cinks ir būtisks antivielu ražošanai, kurām ir galvenā loma cīņā pret SARS-CoV-2.
Smaržas un garšas zudums tieši norāda uz cinka trūkumu organismā. Problēmas būtība ir tāda, ka ar cinka deficītu pieauss dziedzeris nespēj ražot cinku saturošu proteīnu gustīnu. Tas ir atbildīgs par receptoru jutīgumu pret smaržas un garšas uztveri.
Lai papildinātu cinka rezerves, bagātiniet savu uzturu ar cietajiem sieriem, austerēm, aknām, riekstiem, ķirbju un saulespuķu sēklām.
Mēs ceram, ka mūsu padomi palīdzēs jums atjaunot ožu un iegremdēties aromātu un garšu daudzveidībā.