Kāpēc sarkanā gaļa tiek uzskatīta par kaitīgu?
Par “sarkano gaļu” tiek dēvēta mājlopu gaļa – piemēram, liellopu gaļa, cūkgaļa, jēra un kazas gaļa. Daļa ārstu uzskata, ka pārmērīga sarkanās gaļas lietošana var nodarīt kaitējumu veselībai. Bet, kā tad īsti ir? Kāpēc sarkanā gaļa var būt kaitīga?
Kaitē nierēm
Nieres ir galvenais ķermeņa filtrs. Pārmērīga olbaltumvielu uzņemšana palielina to slodzi, jo nierēm olbaltumvielas ir jāizdala kopā ar urīnu. Tāpēc pārmērīga sarkanās gaļas lietošana var nopietni kaitēt cilvēkiem ar nieru mazspēju. Tomēr, ja esat vesels un brīvdienās mēdzat mieloties ar kebabu, Jūsu niers no tā necietīs.
Palielina asinsspiedienu un kaitē sirdij
Interesants fakts ir tas, ka jebkura cepta gaļa (neatkarīgi no sarkanās, baltās vai zivis) paaugstina asinsspiedienu. Kāpēc tas notiek, nav pilnībā saprotams. Galvenie draudi sirds veselībai ir ātrās ēdināšanas gaļa. Tā pagatavošanā bieži izmanto margarīna un augu piena pastas, kas satur kaitīgus rūpnieciskos transtaukus.
Izraisa vēzi
Neviens precīzi nezina, kā tieši sarkanā gaļā provocē ļaundabīgo šūnu augšanu organismā, bet vairākos pētījumos patiešām tika konstatēta saistība starp šiem procesiem. Bet onkoloģijas attīstību nopietni var veicināt pavisam citi faktori – neveselīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids, slikti ieradumi...
Provocē diabētu
Tas attiecas uz cilvēkiem, kuri katru dienu ēd sarkano gaļu, īpaši rūpnieciski pārstrādātus gaļas produktus – desas, cīsiņus, bekonu utt. Gaļā esošais dzelzs var uzkrāties organizsmā un bojāt aizkuņģa dziedzera šūnas, liels sāls daudzums paaugstina asinsspiedienu un izraisa insulīna rezistenci.
Sarkanā gaļa satur arī ķermenim nepieciešamās vielas:
- olbaltumvielas
- dzelzs
- B12 vitamīns
Veseliem cilvēkiem ieteicams dienā ēst ne vairāk kā vienu porciju (50-80 gramus) sarkanās gaļas. Bet porciju var palielināt, dažas dienas iztiekot bez sarkanās gaļas un, piemēram, reizi nedēļā, palutinot sevi ar lielu steika gabalu.