1. Roku mazgāšana ir viens no visvienkāršākajiem veidiem kā sevi pasargāt un ievērojami samazināt saslimšanas riskus. Dažādi vīrusi nonāk mūsu degunā un mutes dobumā ne tikai tos ieelpojot vai apēdot, bet biežāk, kad mēs paši pieskaramies savai sejai vai nemazgājam rokas pirms ēšanas.
2. Uzņemot pārtiku ar netīrām rokām mūsu zarnās var nonākt dažādu viedu parazīti vai patogēni, kas var izraisīt nelabumu, saindēšanos vai pat nopietnas saslimšanas
3. Rokas ir jāmazgā regulāri, bet ir situācijās, kad tas ir jādara obligāti:
- pēc tualetes apeklējuma;
- pēc šķaudīšanas un klepošanas
- pirms sākt gatavot ēdienu;
- pirms ēšanas;
- pēc atkritumu izmešanas;
- pēc saskarsmes ar dzīvniekiem (īpaši ja tie uzturās ārpus mājas);
- atgriežoties mājās;
- pirms seksa;
4. Roku mazgāšanai ūdens temperatūrai nav nozīmes.
5. Labāk ir lietot ziepes bez triklozāna (šī sastāvdaļa ir antibakteriālo ziepju sastāvdaļa). Pirmkārt, tas ir kaitīgs videi, otrkārt, triklozāns ir alergēns un var izraisīt nepatīkamas sajūtas ādai.
6. Ja ziepes nav pieejamas, tad rokas nomazgāt tīrā ūdenī ir daudz labāk nekā nemazgāt tās vispār
7. Roku plaukstas ir jānomazgā kārtīgi no abām pusēm kā arī starp pirkstiem un pirkstu galiem – daudzi to aizmirst!
8. Lai roku mazgāšana būtu efektīva, procesam ir jānotiek ne mazak kā 20 sekundes un līdz pat minūtei.
9. Rokas nosusini ar tīru auduma vai papīra dvieli. Roku žāvēšana ar gaisu arī ir laba metode. Neslauki rokas drēbēs.
10. Izmanto roku dezinfekcijas līdzekli, bet lieto to ar mēru un tikai tad, kad tas tiešām ir nepieciešams.